La figura del correu d’art

Cada vegada que se sol·licita una obra d’art per a una exposició temporal s’acompanya d’un formulari de préstec que inclou nombrosos detalls: la manera correcta d’exhibir-la, com cal citar el prestador i la pròpia obra, quina mena de transport i embalatge es requereix, les condicions ambientals de l’espai que l’acull (temperatura, humitat relativa, llum…), etc. Sovint, pel valor, fragilitat o especificitat de l’obra, el museu o centre prestador demana que el procés de transport, desembalatge i instal·lació estigui controlat per la figura d’un correu d’art.

El correu d’art acostuma a ser un restaurador (o en el seu defecte, un tècnic o el propi director del centre que cedeix temporalment l’obra)  que s’encarrega de vetllar per la corecta manipulació i instal·lació de l’obra en l’espai d’exposició temporal. Un cop desembalada l’obra, fa una anàlisi per comprovar els possibles danys en el transport i s’assegura que un cop instal·lada l’obra es compleixin totes les condicions estipulades en el fomulari de préstec. Finalment, realitza un exhaustiu informe de l’estat de conservació de la peça que s’acaba consensuant amb un restaurador o tècnic del propi centre que acull la peça. Uns informes que donen detalls difícils d’observar en primera instància però que són fonamentals per a la conservació de l’obra. Aquest procés es repetirà un cop finalitzada l’exposició i es retorni l’obra al seu lloc d’origen.

Fotografies: revisió de l’obra “Camagüey hidráulico en cuclillas” en el moment d’arribar al Centre d’Art Ca l’Arenas, a càrrec de la persona que exercia de correu des del MNAC i la restauradora del Museu de Mataró.

 

Fotografies: revisió de les obres prestades pel Museu d’Art Jaume Morera a càrrec de la persona que exercia de correu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s